czwartek, 23 kwietnia 2015

Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym)



Kto nie lubi nuggetsów? Myślę, że większość osób lubi :)
A co jeśli chodzi o takie domowe? (nie te z McDonalda) To pewnie jeszcze większe grono miłośników się pojawia :)

Chciałabym wam zaproponować trochę inne nuggetsy niż te normalnie znane... czyli nuggetsy w kokosowej panierce :)

Są naprawdę pyszne, proste i szybciutkie do zrobienia. Do tego bardzo kokosowe zatem będą smakowały każdemu miłośnikowi kokosa :)

Pod przepisem podam również propozycję dipu do nuggetsów. Dip ananasowo-kokosowy bardzo szybciutki do przygotowania i świetnie komponuje się z nuggetsami.

Składniki na nuggetsy:

  • 0,5 kg schabu lub piersi z kurczaka (bardziej soczyste wychodzą z piersi)
  • wiórki kokosowe (ciężko mi powiedzieć ile gdyż to zależy od ilości kawałków i grubości panierki)
  • 2 jajka + ew. odrobina mleka
  • mąka pszenna
  • Olej do smażenia
Piersi z kurczaka (lub schab) myjemy i kroimy na takie kawałki jakie chcemy potem uzyskać po usmażeniu nuggetsów (zatem nie za duże, nie za małe). Najpierw obtaczamy lekko w mące, następnie maczamy w jajku i dokładnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. 
Olej rozgrzewamy na patelni i wkładamy nasze przygotowane nuggetsy. Smażymy chwilę z każdej strony do zarumienienia się panierki. 
Zdejmujemy z patelni i odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie wkładamy kolejną porcję nuggetsów na patelnie. 
(UWAGA! Każdą kolejną serię smażymy na nowym oleju. Poprzedni olej wylewamy z patelni i usuwamy pozostałe na patelni wiórki kokosowe. Jeśli tego nie zrobimy wiórki, które zostały w oleju z poprzedniego smażenia spalą się, olej zacznie śmierdzieć spalenizną, a co za tym idzie kolejne smażone porcje nuggetów również przesiąkną fatalnym smakiem i zapachem. I pamiętajmy, żeby oleju nie wylewać do zlewu czy ubikacji! Gorący olej w zetknięciu z wodą zacznie strzelać i możemy się poparzyć i zrobić niezły bałagan. Polecam zlewać to do szklanej miseczki, a dopiero po przestygnięciu pozbyć się tego wylewając do np. toalety)
Na koniec wszystkie razem wkładamy na rozgrzaną patelnie (na chwilę) tak aby się podgrzały (te z pierwszego smażenia niestety zdążą ostygnąć, dlatego trzeba je znowu podsmażyć) i przykrywamy pokrywką.

Nuggetsy gotowe! :)



A co do nich?
Ja polecam dip ananasowo-kokosowy lub ananasowy (to po prostu wersja bez wiórków kokosowych)

Składniki na dip:
  • puszka ananasa 
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych (jeśli chcemy sam dip kokosowy to nie dodajemy ich)
Ananasa odsączamy (soku nie wylewamy!!). Kroimi go na kawałki i blendujemy dokładnie. Dodajemy 3 łyżki syropu, który został po odsączeniu, oraz wiórki kokosowe (chyba że robimy wersję tylko ananasową to pomijamy wiórki) i dokładnie mieszamy.

Dip gotowy :)


Podsumowując... danie bardzo proste, stosunkowo szybkie, ale zdecydowanie ożywia i odświeża tradycyjnego kurczaka czy schaby podawane w zwykłej panierce.
Kokos jest dużo zdrowszy, ciekawszy i z pewnością zachwyci nie jedną osobę :)
Serdecznie polecam! :)


1 komentarz:

  1. Fajny przepis, lubię takie połączenia smaków :) pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń