sobota, 11 kwietnia 2015

Ścięte jajko w Lemon Curd - co zrobić?




Kto robił kiedyś lemon curd, ten wie jak trudna to może być sztuka i jak bardzo trzeba uważać aby nie stworzyć cytrynowej jajecznicy.
Jednak żeby nie było tak kolorowo to mi ostatnio niestety zdarzyło się doprowadzić do ścięcia białka. Jak to się mówi : Potrzeba matką wynalazków - dzięki temu sama odkryłam i przetestowałam bardzo prosty sposób na uratowanie takiego sosu cytrynowego.

Nie chcę twierdzić, że jest to jakieś ogromne odkrycie bo pewnie większości znana i bardzo, bardzo trywialna metoda, jednak spotkałam się już z opiniami, że przy ściętym sosie lemon curd należy go zblendować, albo rozcieńczać różnymi płynami (szczytem było dodawanie octu... nawet nie będę tego komentować).

Lemon Curd jak wiadomo jest sosem/kremem cytrynowym na bazie jajek i masła i oczywiście cytryny. Jest on gotowany przez kilkanaście minut, stopniowo dodawane jest bardzo zimne masło itd.

Cała sztuka polega na tym aby nie dopuścić do ścięcia się jajek. Trzeba utrzymywać mniej więcej tą samą temperaturę, kontrolować ją i przede wszystkim błyskawicznie reagować.


No dobrze... a co jeśli już z jakiś przyczyn nam się to jajko ścięło?

 Zdejmujemy z ognia, (jeśli nam jeszcze zostały jakieś kawałki masła do rozpuszczenia to je rozpuszczamy) i mieszamy dokładnie.

Bierzemy sitko (drobne oczka), miskę/rondel/garnek i po prostu PRZECEDZAMY przez sitko i dokładnie odciskamy.
Jajka z sitka wyrzucamy i jeśli nadal sos nie jest jednolity możemy jeszcze raz przecedzić.

Proste?
Proste :)

Jeśli ktoś szuka dobrego przepisu na Lemon Curd to poniżej zamieszczam dwa przepisy na niego:

LEMON CURD Z SAMYCH ŻÓŁTEK

LEMON CURD Z CAŁYCH JAJEK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz