sobota, 11 kwietnia 2015

Lemon curd z całych jajek



Pojawił się wcześniej przepis na lemon curd z samych żółtek (przepis >>tutaj<< ).
Tym razem chciałabym wam przedstawić przepis również na lemon curd ale tym razem ... z całych jajek!

Ten przepis moim zdaniem jest dużo lepszy, chociaż nieco trudniejszy w przygotowaniu co prawda niż Lemon Curd z samych żółtek, ale smakowo i w konsystencji mi dużo bardziej odpowiada (myślę, że i wam się spodoba) :)

Składniki:
  • 3 cytryny (skórka i sok)
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła (lub margaryny) BARDZO ZIMNE!
Cytryny należy sparzyć i wyszorować, a następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Umieszczamy to w rondelku i do tego wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Wszystko mieszamy i wstawiamy na najmniejszy palnik.
Masło kroimy w drobne kawałki (BARDZO WAŻNE ABY BYŁO BARDZO ZIMNE!) i stopniowo, po kawałeczku dodajemy do podgrzewanego sosu. Dopiero jak jeden kawałek się rozpuści dodajemy następny.
Cały czas mieszamy. I nie doprowadzamy pod żadnym pozorem do wrzenia!
Wkładając ostatni kawałek masła zdejmujemy rondelek z palnika, czekamy aż się rozpuści i bardzo dokładnie mieszamy.
Cały proces powinien zająć około 10 min.
Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki.

Lemon Curd już jest gotowy. :)
Sos trzymamy w lodówce (i wszystkie potrawy z jego użyciem również)

Częstym błędem popełnianym przy przygotowywaniu Lemon Curd jest zbyt wysoka temperatura.
Czemu ona gra kluczową rolę?
Musimy pamiętać, że przygotowujemy ten sos z jajek zatem zbyt wysoka temperatura prowadzi do stworzenia... cytrynowej jajecznicy! Aby tego uniknąć dodaje się stopniowo bardzo zimne masło, aby temperatura była utrzymywana mniej więcej na jednym poziomie i aby sos się nie zagotował.

Jeśli jednak zdarzy nam się ścięcie jajka to odsyłam do >>tego<< posta, w którym opisałam jak w bardzo łatwy sposób uratować nasz Lemon Curd.

Mam nadzieję, że przepis tak jak i mi, tak i wam trafi w gusta :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz