poniedziałek, 22 grudnia 2014

Ciasto kajmakowe



Jest to chyba najprostsze i najszybsze ciasto jakie można przygotować w dosłownie chwilę.
 Nie jestem pewna czy aby na pewno można to nazwać ciastem - raczej deserem.
Zostawmy jednak sprawę co to jest... zajmijmy się tym jakie jest!

Jest kremowe, delikatne, słodziutkie i mnie nigdy nie nudzi. Potrafię zjadać kawałek za kawałkiem i co najgorsze... nadal mam ochotę na więcej!

Zdecydowanie każdy chociaż raz powinien tego przysmaku spróbować.
Jestem na 99,999999... % pewna, że jak ktoś go spróbuje to na jednym kawałku się nie skończy.

Dodatkowym atutem tego ciasta jest jego niesamowita prostota. Tak jak już pisałam robi się je w dosłownie 10 min - wystarczy tylko mieć składniki. Musi ono oczywiście swoje odleżeć w lodówce i zmięknąć (jednak i na to jest sposób. Jeśli spodziewacie się zaraz gości i chcecie je koniecznie zrobić to zamoczcie herbatniki w mleku - szybciej zmiękną)

Składniki:
  • 0,9 - 1 kg herbatników (ja kupuję 2 duże opakowania herbatników z lidla)
  • puszka masy kajmakowej
  • 2 budynie waniliowe (każdy na 0,5 l mleka)
  • 3 szklanki mleka
  • kostka miękkiego masła (takiego w temperaturze pokojowe)
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • Odrobinę kakao do posypania wierzchu
Przygotowanie kremu:

 2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka (najlepiej takiego, w którym potem będziemy mogli miksować budyń na krem) i zagotowujemy. W połowie szklanki rozpuszczamy obydwa budynie. Gdy mleko już się gotuje wlewamy powoli płyn z rozpuszczonymi budyniami i mieszamy do zgęstnienia.
Taką masę wystawiamy najlepiej na balkon (gdy jest zima) albo po prostu odstawiamy do ostygnięcia gdzieś w chłodne miejsce.

Jak budyń całkowicie ostygnie rozmiksowujemy go na puszystą masę i dodajemy masło. Całość dalej miksujemy do uzyskania puszystego, miękkiego kremu.

Przekładanie ciasta:

Najpierw wykładamy warstwę herbatników.
Na to połowę przygotowanego kremu budyniowego.
Ponownie herbatniki.
Teraz całą masę kajmakową.
Herbatniki.
Pozostałą część kremu budyniowego.
Ostatnia już warstwa herbatników.
Na samą górę wykładamy ubitą śmietankę kremówkę (ja polecam to zrobić bez cukru pudru ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie), którą posypujemy kakaem.

Ciasto jest już prawie gotowe.
Teraz wystarczy wstawić je na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki żeby się przemacerowało.

Proste i pyszne.
Gorąco polecam!




3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto! U mnie wszyscy się zajadali i bardzo chwalili! :)
    Dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baaardzo się cieszę :) U mnie też zawsze wszyscy są wniebowzięci. Najlepsze jest to, że takie proste a jakie smaczne ;)
      Bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń
  2. Brzmi pysznie! Jakiej wielkości ma być foremka?

    OdpowiedzUsuń