Prosty, zdrowy i orzeźwiający :)
Koktajl rabarbarowo-bananowy to świetny pomysł na drugie śniadanie czy przekąskę w biegu. Doda energii i zaspokoi głodek.
Ma niestety jeden minus... Otóż najlepiej przygotować rabarbar wieczorem aby był gotowy na rano (lub rano, żeby był gotowy na późniejszą część dnia ;)
Rabarbar gotujemy kilkanaście minut i dobrze aby też przestygł, dlatego czas robienia tego koktajlu nie jest taki krótki (jak to zazwyczaj jest przy robieniu tego typu smakołyków).
Koktajl ten jest kwaskowy (jednak nie za kwaśny dzięki bananowi), bardzo delikatny w konsystencji i orzeźwiający. Kto chce może go dosłodzić (ale po co? Przecież ma być zdrowy, wolny od dosładzaczy! dlatego nie polecam, ale jeśli ktoś ma ochotę to proszę bardzo).
Składniki (na 1 porcję) :
- 4-5 łodyżek rabarbaru
- 1 banan
- 0,5 szklanki wody
Rabarbar myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy do uzyskania niemalże jednolitej papki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Banany obieramy i razem z rabarbarem blendujemy. Dolewamy wody i dokładnie mieszamy.
Gotowe :)
Nie prawda, że proste? A jakie pyszne !
Super blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńDoskonały wpis oby tak dalej!
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńHaha! Super tekst!
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń