Przed wojną mazurki były podstawowym wypiekiem wielkanocnym. Były kruche i zarazem lekkie.
Podczas komuny tradycja pieczenia mazurków zaczęła zanikać, gdyż podobno były obrzydliwe. Nic dziwnego zatem, że ludzie przestawali je piec i kupować.
Prawda jest taka, że zrobienie mazurka nie wymaga dużo - poza pomysłem.
Pole do popisu jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe, karmelowe, z bakaliami i z wieloma innymi rzeczami.
W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka cytrynowego z sosem lemon curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi pracochłonnie? Nic bardziej mylnego. Mazurek prosty, stosunkowo szybki i tani w przygotowaniu.
... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy, orzeźwiający... no po prostu dla mnie bajeczny! Nic więcej nie będę opisywać... po prosu zachęcam do spróbowania :)
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 150 g zimnej margaryny lub masła
Po tym czasie wyjąć, oderwać od kulki część ciasta, którą przeznaczymy na ramkę mazurka, a resztę (tą większą część) rozwałkować (lub rękoma rozkładać i ugniatać na formie) i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można uformować kształt jajka, króliczka, czy tradycyjnie prostokąta - zależy od naszej inwencji twórczej.
Pozostałą część ciasta, którą wcześnie oddzieliliśmy na blacie formujemy w wałek, który potem przyklejamy do brzegów mazurka. Możemy zrobić różne wzorki na nim (kreseczki, krateczkę, dziurki etc).
Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i pieczemy przez około 30-35 min.
Po upieczeniu studzimy i przystępujemy do ozdabiania.
Wypełnienie mazurka:
- Lemon curd z całych jajek (przepis >>tutaj<<)
- 3 cytryny pokrojone w plastry
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
Gdy mazurek ostygnie wykładamy na niego wcześniej przygotowany i zimny lemon curd z podanego wyżej przepisu.
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukru i gotujemy. Jak cukier się rozpuści to dodajemy cytryny pokrojone w plastry i gotujemy na małym ogniu 30 min. (Cytryny muszą być zanurzone w syropie. Jeśli jest go za mało to należy dodać i wody i cukru w stosunku 1:1)
Po tym czasie wyjmujemy plastry na ręcznik papierowy i studzimy.
Jak wystygną przekładamy na mazurka z kremem i rozkładamy na całej powierzchni mazurka.
Tak przygotowany mazurek jest już gotowy do jedzenia. :)
Przechowujemy w lodówce. (Nie wiem ile maksymalnie... szkoda było mi sprawdzać ;)
Wg mnie mazurek jest obłędny. Tak naprawdę można by go jeść i jeść i jeść... Serdecznie polecam!
Szałowe ciasto
OdpowiedzUsuń