Mocno czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto.
Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :)
Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :)
Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :)
Składniki na ciasto:
- 85 g kakao (około 3/4 szklanki)
- 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sodki
- 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie owoce suszone)
- 2 szklanki wody
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto.
Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą.
Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach.
Bezowe duszki:
- 3 białka
- 11 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
Tak przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach
Czekoladowa góra z herbatników:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 250 g masła
- 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka)
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do herbatników z masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów).
Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie.
Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki.
Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :)
Straszne co?
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz