niedziela, 2 listopada 2014

Ciasto z duszkami na halloween



Mocno czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto.
Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :)
Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :)
Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :)

Składniki na ciasto:
  • 85 g kakao (około 3/4 szklanki)
  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sodki
  • 300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie owoce suszone)
  • 2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Owoce suszone zalewamy i gotujemy przez około 10-15 min w rondelku, aż dobrze rozmiękną i napęcznieją wodą. Po tym czasie odstawiamy je do lekkiego przestygnięcia i w tym czasie możemy przygotować duszki bezowe z przepisu poniżej.
Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto.

Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą.

Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach.

Bezowe duszki:
  •  3 białka
  • 11 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywno (warto zrobić test z odwróceniem garnka do góry nogami). Potem stopniowo dodajemy cukier puder. Łyżka za łyżką i dokładnie miksujemy.
Tak przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach

Czekoladowa góra z herbatników: 
  •  200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 250 g masła
  • 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka) 
Herbatniki (lub inne ciasteczka czy biszkopty) rozbijamy na drobno w misce i zalewamy rozpuszczonym masłem. Dokładnie mieszamy.

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do herbatników z masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów).

Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie.
Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki.

Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :)

Straszne co?
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz